MENORCA - DISSABTE 6 D'AGOST
MONTBLANC - DISSABTE 5 NOVEMBRE
×

Miles Davis – Autobiografia i documental

16 juny, 2020

Miles Davis: The Autobiography
El gran periodista de jazz Richard Cook (1957-2007) li va preguntar a Miles Davis en una entrevista de 1985 al NME (New Musical Express) si tenia la intenció de publicar les seves memòries: “La meva dona em demana constantment que ho faci. Jo li contesto: ‘Cicely, hi ha coses que no els hi puc explicar’. Puc explicar-vos coses sobre [John] Coltrane, però no puc explicar-vos res sobre les dones”.

Quatre anys més tard, al 1989, el mateix any que va divorciar-se de Cicely Tyson, la seva tercera dona, el llegendari trompetista havia canviat de parer.
Com no podia ser d’altra manera, Miles: The Autobiography (escrita amb el poeta i periodista Quincy Troupe) és un dels llibres més impactants i reveladors de la història de la música. Davis hi explica tot, l’ambició i la rebel·lió, la llum i la foscor: des dels triomfs musicals i professionals als fracassos personals – el masclisme, la violència, les
drogues… Gairebé 500 pàgines que no deixaran indiferent a ningú.

versió Kindle    versió llibre

Miles Davis: The Birth of the Cool (documental)
Des de 2019, hi ha una manera més condensada i resumida d’absorbir aquesta fascinant història. De la mà del cineasta Stanley Nelson, el documental Miles Davis: The Birth of the Cool narra la vida de Miles Davis en primera persona, fent servir fragments de la seva aclamada autobiografia, llegits per l’actor Carl Lumbly, que recrea a la perfecció la famosa veu rasposa del mític trompetista.

Possiblement la part més apassionant d’aquesta obra, però, són les entrevistes amb un gran nombre de persones que van treballar i compartir les seves vides amb Davis, des de músics llegendaris com ara Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter i Jimmy Cobb, a persones claus de la seva vida personal, com la seva amant Juliet Greco i la seva primera dona Frances Taylor, protagonista de les portades dels discs mítics “Someday My Prince Will Come” i “E.S.P.”
L’obra de Nelson és una introducció ideal a la vida i al llegat d’uns dels artistes americans més importants del segle vint, un gegant del jazz.

Documental netflix

  • Categories